Arıtma Tesisi Ekipmanları
Dairesel Izgara
Düşük debili evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin giriş yapılarında hem kaba hemde ince ızgara olarak kullanılan ön arıtma ekipmanlarıdır.Temel çalışma prensipleri ve mekanik yapıları itibariyle derinliği az olan kanallarda kullanılırlar.
Yaklaşım kanalına yerleştirilen Izgaralar ;ızgaranın önündeki ve arkasındaki su kotu farkının ölçülmesiyle veya zamana bağlı olarak otomatik olarak çalışarak katı atıkları uzaklaştırılır. Dairesel normda dizayn edilen lama çubuklar, kanal içine akım yönüne dik şekilde yerleştirilirler. Çubukların kanal tabanına teğetsel olarak yerleştirilmesi atık su içerisindeki katı maddelerin ızgaraya doğru hareket etmelerini sağlamaktadır. Temizleme tarakları ile çıkarılan katı atıklar PE malzemeden yapılan karşı sıyırıcı ile konteynere sistemine aktarılır
AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelikten üretilebilen DAİRESEL IZGARALAR düşük işletme ve ilk yatırım maliyeti , kurulum kolaylığı ve basit mekanik yapılarından dolayı düşük kapasiteli arıtma tesislerinde tercih edilen ızgara modelidir.
Dairesel Izgarayı Oluşturan Parçalar
Ana Şase
Motor Redüktör Gurubu
Temizleme Tırmıkları
Lama Çubuklar
Pe Karşı Sıyırıcı
Atık Boşaltma Şutu
Bağlantı aparatları.
Opsiyonel Aksesuarlar
Kum Tutucu Sistem
Kum tutucu havuzlarda toplanan kum pompaları yardımı ile kum ayırma ekipmanına iletilir. Kum ayırıcı ekipmanın haznesi içerisinde kum dibe çökerek helezon yardımı ile dışarı alınır. Su ise hazneden savaklanarak tekrar havuza gönderilir.
Kullanım ömrünün uzun olabilmesi maksadıyla genellikle AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelik türevi malzemeler imalatlarında kullanılmaktadır.
Giriş suyundaki kumun sistemden uzaklaştırılması amacı ile kanal dışına yerleştirilmektedirler. “Kum Ayırıcı” nın giriş hattından sisteme giren atık su, çökeltim işleminin gerçekleşeceği ayırıcının durultucu kısmına akar. Çökeltim işlemi sonrası temizlenmiş olan su, ayırıcının çıkış hattından savaklanarak tahliye edilir. Dipte biriken kum vb. maddeler burgu sistemi ile ayırıcının en üst noktasından tahliye edilmektedir. “Kum Ayırıcı” lar; düşük burgu dönüş hızı sayesinde sıvı-katı ayırımı için yüksek verimlilikte çalışmaktadır.
Kum ve Yağ Sıyırıcı Sistem
Kum tutucu köprüler arıtma tesislerinin girişinde suyla gelen kum, çakıl, yağ gibi maddelerin tutulması sağlarlar. Havuzun dibine çökmüş kumu ve havalandırma ile beraber su yüzeyinde toplanan yağı ve köpüğü aynı anda tutmaya yarayan oldukça verimli sıyırıcı sistemleridir. Farklı genişlikte ve boyda her havuz için ekipman imalatı uygundur. Doğrusal şekilde hareket ederler ve dipten kum sıyırılırken üstten de yağ ve köpük sıyırılarak bertaraf edilir
Genellikle su üstü sıcak daldırma galvaniz kaplı karbon çelik, su altı AISI 304 veya AISI 316 kalite malzeme kullanılır. Ancak isteğe göre komple AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelik türevi malzemeler imalatlarında kullanılabilir.
Manuel Izgara
Arıtma tesisinin giriş yapısında kullanılan ve atıksu içindeki kaba katı maddeleri tutmak için tercih edilen ızgaralardandır.Manuel ızgara kullanılarak arıtma prosesinin verimini artırmakla beraber, tesisteki pompa ve mekanik ekipmanların zarar görmesi de önlenerek daha verimli çalışmaları sağlanmaktadır.Evsel ve endüstriyel arıtma tesisleri, terfi merkezlerinde, ince ızgaraların önünde ve by pass kanalında kullanılmaktadır.Izgara çubukları ve tırmıktan oluşmaktadır.
Mekanik Izgara
Mekanik kaba ızgaralar atık su arıtma tesislerinde ve atık su terfi istasyonlarında tesis girişlerinde kullanılır. Suyla gelen atıkların tutulmasını otomatik olarak yapabilirler. Tesislerde genellikle kaba ızgara şeklinde kullanılır. Debi ve geçirgenlik oranları yüksektir. Farklı genişlikte ve kanal derinliğinde üretilebilir.
Ekipman işlevini dişliler üzerinde dönen zincir üzerine bağlanmış birden çok tırmığın ızgaraları düzenli şekilde sıyırması ile gerçekleştirmektedir.
Kullanım ömrünün uzun olabilmesi maksadıyla genellikle AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelik türevi malzemeler imalatlarında kullanılmaktadır.
Penstock Kapak
Sürgülü (Penstok) Kapaklar, arıtma tesislerinde kanallardaki ya da havuzlardan su akışını kontrol etmek veya havuzdaki su seviyesini ayarlamak için kullanılır. Kanal ve duvar tipi olmak için iki farklı tipte imalatı vardır. Projeye uygun olarak seçilen kapak ve şase kalınlıklarına göre SS304 veya SS316 kalite paslanmaz çelikten imal edilir. İsteğe göre aktüatör ile uzaktan veya el volanı ile manuel olarak kontrol edilebilr. Özel tasarımlı contası sayesinde iki taraflı sızdırmazlık sağlar.
Atıksu artıma tesisleri ya da içme suyu arıtma tesislerindeki su akışını yönlendirmek gereken açık kanallarda kanal tipi penstoklar kullanılır. Ayrıca ızgara kanallarındaki ekipmanların bakımı sırasında kanala gelen suyun by-pass kanalına gönderilmesini sağlar
Havuz perdelerindeki orifis deliklerinde duvar tipi penstoklar kullanılır. Ayrıca havalandırma havuzları arasındaki geçişlerde veya su altındaki duvar geçişlerinde kullanılabilir.
Su seviyesinin ayarlanması gereken durumlarda havuz çıkışlarında koyulan savak tipi kapaklar sayesinde havuz içerinsdeki su seviyesi ayarlanabilir.
Polimer Hazırlanma Ünitesi
Kimyasal su veya atık su arıtma tesislerinde flokülasyona ve filtrasyon sistemlerine yardımcı olan kimyasal çamurun veya biyolojik çamurun şartlandırılması için çamur susuzlaştırma tesislerinde kullanılan otomatik çalışan polimer dozlama ünitesidir.
Ünitenin ana gövdesi paslanmaz çelikten olup tek, çift veya çok bölmeli olarak imal edilmektedir.
Sepet Izgara
Sepet Izgara, atık suyun tesise ilk girişinde genellikle giriş borusunun önüne kullanılırlar. Debisi küçük yerlerde ve kesikli çalışmaya uygun tesislerde uygundur. Ekipman işlevini su içerisinden geçerken atıklar sepette toplanmakta ve belirli zamanlarda dolan sepet kılavuzlar üzerinde hareket etmektedir bu kılavuzlar yardımı ile dışarı alınarak temizlenmektedir. Kullanım ömrünün uzun olabilmesi maksadıyla genellikle AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelik türevi malzemeler imalatlarında kullanılmaktadır.
Stoplog
Stoplog, tesislerde su seviyesinin ayarlanması gerektiği yerlerde stoploglar kullanılmaktadır. İstenilen ölçü kademelerinde ve adetlerinde log dizilimi yapılabilir. Çoğunluklar el ile kumanda edilirler. Su seviyelerinin kademeli ayarında verimli ancak mühahale hızları açısından oldukça yavaştırlar.
Kullanım ömrünün uzun olabilmesi maksadıyla genellikle AISI 304 ve AISI 316 kalite paslanmaz çelik türevi malzemeler imalatlarında kullanılmaktadır. Ayrıca plastik, cam takviyeli polyester ve ahşap malzemelerde de kullanılabilir.
Tambur Elek
Tambur Elek genelde atık su içerisindeki katı partiküllerin tesis içerisine girip mekanik ekipmanlara zarar vermesini önlemek için kullanılan bir ekipmandır. İç akışlı ve dış akışlı olarak iki çeşit Tambur Elek vardır.
İç Akışlı Tambur Elekte atık su tamburun içine verilir. Tambur içerisinde yer alan helezon dönmenin etkisi katı maddeler diğer taraftan dışarı atarken, pisliklerinden arındırılmış atık su tamburun altına inerek haznede toplanır.
Dış Akışlı Tambur Elekte ise tam tersi atık su tamburun dışına verilir. Burada uzaklaştırılmak istenen katı madde tambur yüzeyinde kalır ve dönüşün etkisi ile alt kısma geldiğinde sıyırıcı taraklardan sistem dışına atılır. Atık su ise tamburun içine girer ve ekipmandaki toplama haznesine ulaşır.